Yedekleme Yönetimi Nedir?

YEDEKLEME YÖNETİMİ

 

FİZİKSEL YEDEKLEME:

UBYS sunucuları dünya standartlarındaki, yedekli güç beslemesi, yedekli hassas kontrollü iklimlendirme sistemine ve yükseltilmiş zemin üzerine yerleştirilen özel kabinet sistemine sahip, gaz sistemli yangın söndürme özelliği olan, sistem odasında barındırılmaktadır. UBS sunucuları Bulut Teknoloji altyapısıyla yedekli Sunucu (Failover Cluster) sistemleri üzerinde çalışmaktadır. Bu bağlamda fiziksel sunucuların birisinde oluşabilecek arızada diğer sunucu üzerinden sistem devam edebilecek şekilde tasarlanmıştır. Her bir fiziksel sunucuda yedekli çalışabilecek (redundant) yapıda alınmıştır. Yedekli güç kaynağı ve yedekli disk yapıları (Raid 1) fiziksel sunucularda kullanılmıştır. UBYS verileri için özel bir fiziksel yedekleme sistemi kullanılmıştır. Gerek çalışan sistemin gerekse üretilen/oluşan verilerin saklandığı disk depolama birimleri (Storage) yüksek performanslı ve yedekli şekilde çalışacak en uygun ürünlerden seçilmiştir. Disk depolama birimi üzerindeki disk yapıları kendi içinde yedekli olarak çalışmaktadır. Ayrıca oluşturulan disk bölümleri (lun) kendi içerisinde data yapısını koruyacak şekilde Raid düzeyleri ayarlanmıştır. Bu yedekliliğin üzerine disk depolama biriminde yaşanacak bir sorunda yine kesinti veya veri kaybı olmadan devreye girecek ikinci bir sistem çalışmaktadır. Bir disk depolama birimine yazılan veri aynı anda yedek depolama birimine de yazılmaktadır. Bu şekilde verilerinde kesinti yaşanmadan sürekli erişimi sağlanmıştır. İş sürekliliğini sağlayacak bu çözüm ile sistemsel bir arızada bile sistem hiç durmadan devam edebilecektir. Ayrıca bu iş sürekliliği sistemi ile ilerleyen süreçte felaket kurtarma merkezi yapıldığında ayrı bir bölgedeki disk depolama birimine de verileri aktarabilecek kabiliyettedir.

SİSTEMSEL(YAZILIMSAL) YEDEKLEME:

UBYS çalışan sistem verilerinin ve üretilen/oluşan verilerin saklandığı disk bölümleri üç farklı metotla yedeklenmektedir.

  • Metot 1: Sistemsel yedekleme sistemiyle sanal sunucuların yedekleri sanallaştırma katmanında yedeklenmektedir. Bu sayede sanal sunucunun çalışmaması durumunda bu yedekten geri yüklenebilecektir. Bu metot günlük yedek bazlı çalışmaktadır. Her gün 23:00 – 03:00 arasında bu yedekler alınmaktadır. Bu sistemle günlük değişen yedekler, haftada bir tam yedek alınmakta ve otuz günlük yedek tutulmaktadır.
  • Metot 2: Sistemsel yedekleme ayrı bir uygulama sayesinde yine sanal sunucuların yine sanallaştırma katmanında disk depolama birimi üzerinden alınmaktadır. Bu sistem daha tutarlı ve daha hızlı yedek alınmasını sağlamaktadır. Bu sistem her gün 03:00-05:00 saatleri arasında yedek almaktadır. Bu sistemle günlük tam yedekler alınmakta ve 60 günlük yedek tutulmaktadır.
  • Metot 3: Geri dönüş noktası sistemi ile yedek alınmaktadır. Bu sistemle UBYS veri tabanı ve üretilen/oluşan verilerin bulunduğu disk bölümü(lun) değişen verilerin durumuna göre farklı geri dönüş noktaları oluşturmaktadır. Tam olarak yedekleme sistemi olmamakla birlikte iş sürekliliği ve yedeklilik sistemi olarak tabir edilmektedir. Bu sistem ile disk bölümünün saniyelik olarak değişen verilerinin farklı bir disk birimine yazılması yöntemiyle veri kaybını sıfıra indirmektedir. Bu sistem ile yaşanacak fiziksel bir sorun ya da kullanıcı hatası olması durumunda hatanın saniyeler öncesine geri dönülebilmesi sağlanmaktadır.

Buna ek olarak UBYS veritabanının günlük periyodda ayrı bir disk bölümüne (Lun) yazılımsal olarak yedeği alınmaktadır. Bir problem durumunda belirtilen zamana dönülebilmektedir. Bunun yanında veritabanı üzerinde tanımlı maintaince planlarla veritabanı yedekleme işlemi belirlenen periyotlarda yapılmaktadır. Alınan veritabanı yedeklerinin geri dönülebilir oldukları kontrol edilmektedir.

Menüyü Kapat